21 Şubat 2009

Haftanın DVD Tavsiyesi!..

Mehmet'in sağlık sorunları nedeniyle bu haftaki DVD Tavsiyesi de benden!..Bilenler bilir, tanıyanlar tanır...Gençlik filmlerine düşkünlüğüm ünlüdür.Gençlik komediler, gençlik dramları gibi içinde "gençlik" geçen her filme hayranım ben.Çılgın Dersane'yi çok eleştiririm ama 1 numaralı fanıyım.Ayakta Kal'ın konusu basit gelir onunda fanıyım.Bu film ise diğerlerine göre mükemmel ve bununda en sağlama fanlarından biriyim...

Bahsettiğim film, "Son Ders:Aşk ve Üniversite" Filmin kendi çapında aksiyonunun alt fonunda anlatılan siyasi ilişkiler, aşk, ülke sorunları, üniversite öğrencilerindeki siyasal oluşum vb. konular seyirciye tam anlamıyla bir bütünlük içinde sunulabiliyor.Konusuna şöyle kısaca bir göz atalım:

Yurt dışından gelen bir Türk öğretim görevlisi Olan Saffet Hoca üniversiteli gençlere öğretecekleri, okuldaki müfredatla sınırlı kalmayacaktır. Oysa iddiasızdır bu yeni hoca; "İlk dersimiz kimsenin buradan alınacak derse ihtiyacı olmadığı" diye başlar. Ancak öğrencilerin ve özellikle de bir tanesinin onu fark etmesi ile bambaşka bir dünya açılır önlerinde. Saffet Hoca, geçmişinin açığa çıkmasıyla birlikte üniversite öğrencisi Ulaş ile hayatı garip bir şekilde kesişir.

Film ile ilgili yapabileceğim tek eleştiri ise sonu.Maalesef türünün en iyi Türk örneklerinden biri olan bu film; içeriğine uygun sonu bulamamış, bulduğu sonuda haketmeyecek kadar iyi olmuş.Filmde anlatılan karışık hikayenin içine bir de çevre sorunlarıyla ilgilenen ve siyasi kişiliklerin işlerini karıştıran bir kızla, babası eski solculardan olup, fakir ama gururundan dolayı emperyalistliğe karşı çıkan ancak arkadaşlarından da bunu beklerken bulamayan bir adamın üniversiteli genç oğlunun aşkı girince, işler iyice çığrından çıkıyor, karakolluk olan olayların sonucunda tahmin edilmesi çok zor sonuçlar çıkıyor.

Ben filmi çok beğendim ve bu güne kadar hem gençlik filmi olup, hem de Türk Sineması'na bir şeyler katmış tek tük yapımlardan.Ne yazık ki ülkemizde gençlik filmi kültürü gençler de dahil olmak üzere tam oturamadığından (belki de sosyal yapısından) bu film ülkemizde zarar etti.Umarım DVD'si de aynı sonucu paylaşmaz.

Tabii eğer, böyle içinde hem aksiyon -kendi çapında- hem komedi, hem siyaset, hem dram, hem aşk içeren filmleri "tür çakması" diye nitelendirenler için pek de uygun değil.Ama eğer beni dinlerseniz ve az önce bahsettiklerimden değilseniz, memnun kalacaksınız...Ama yazımdan çıkaracağınız ilk sonuç

"hiç birinizin bu yazıdan bir sonuç çıkarmaya ihtiyacı olmadığıdır..."

İyi Seyirler

Hiç yorum yok: