17 Ocak 2009

Komedi filmleri ve komiklik

Dün Recep İvedik başlılı yazıda buna değineceğimi söylemiştim. Komiklik ve komedi filmi üzerinde duracağım biraz.

Komiklik her tülü şekilde yapılabilir: Bu ormal esprilerde olabilir, soğuk şakalarda olabilir, "ti"ye alma olabilir, laf sokma ve daha nicesi de. Bunların hepsi doğru yapıldığında komiktir. Sevmediğiniz bir türden olduğu için güldürmese bile gülümsetir. Bazen kopartır kahakaha attırır. Bir şey içerken yapıldıklarında içtiğiniz şeyin burnunuzdan mukosa salgınızla birlikte geri çıkmasına sebep olabilir. Neticede bunların hepsi komiktir.

Komedi filmi yapmak içinse sadece espriler yetmez. Film bunların hepsini içermelidir, hiç değilse birçoğunu. Sadece esprilerle yada laf somalarla olmaz. Komedi filmi yapılan haraketler, belli seviyede laf sokmalarla bir bütündür. Tabii olayın da komik olması da ço önemli bir husustur.

Bu tanımlamalardan sonra ne komiktir, ne komedi filmidir iyice ayırt etmemiz gerekiyor. Recep İvedik demiştik... Konu komik değil ve içinde soğuk şakalar ve düşük seviyede laf sokmalar var. Hani şu içtiğini burnundan getiren cinsten. Ama insanbuna komedi filmi diyemez, komedi filmi demek buna bir hakarettir. Böyle anketler açan var yılın komedi filmine bunu ada gösteriyorlar, uyarıyorum sonra Recep İvedik karşıtı oluyorum, olmaz böyle şey. Recep İvedik'in 10 tane filmi çıksa gene izlerim, heleki bir matematik yazılısında çıktıysam o gün. Ama yalnızca gülmek için, komedi filmi izlemek için değil.

Geçen yıl izlediğim the Bucket List adlı film muhteşem komikti. Ama komedi filmi diyemezdik amaç da bu değildi zaten. Sonunda ağlayarak bitirdiğiniz bir filme nasıl komedi filmi diyebilirsiniz ki zaten. Ama komiktir. Sadece olay vardır orada komik olmayan o yüzden komedi filmi diyemiyorum.

İşte bu yüzden komedi filmi çekmenin kolay bir şey olduğuna inanmıyorum. Son yıllarda tam olarak komedi filmi diyebileceğim ilk yapım Get Smart geliyor aklıma...

Hiç yorum yok: