18 Ekim 2008

Yalan[cı(lık)]

Yalan nedir? Olmayan bir şeyi olmuş gibi gösteren söz, davranış vb. şeylerdir. Yalancı da olmayan bir şeyi olmuş gibi gösteren kişidir.



Cem Yılmaz'a göreyse yalanın tanımı aynıdır ama yalnacının tanımı bu değildir. Yalancı yalanı söyleyemeyen kişidir. Çünkü yalanı söyleyebilse, yedirebilse zaten yalan söylediği anlaşılmaz ki yalancı diyebilesin.

Yukarıdaki iki yalancı tanımının arasında bir ortak okta var. İki tanımdaki x kişisi de olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermeye niyet ediyor. Bunun başarılıp başarılamamasıysa farklı bir konu.

Aslında bir ortak noktası daha var bu iki tanımdaki yalancının. Niyet aynı olduğundan bu sözcük hakaret içeriği içerir. Sonuçta kötü bir niyetin olduğu söyleniyor sana. Bu da hakarettir.

Hem kendini savunan kişinin hem de karşısında olan kişi aynı şeyi savunurken aksini iddia edip bir de sadece karşısında duran kişiye "yalancı" demek hakaretin büyüğü değil midir?

Bir de bunu yaptıktan sonra bütün sınıfa nutuk çekip derse geçmeden önceki son sözü "Hayatım boyunca kimseye hakaret etmedim, etmem de!" olunca bu iş iyice pisleşiyor.

Yaşayanlara seam olsun.

Hiç yorum yok: