16 Ekim 2008

Tuvalet?




haber, veteknoloji.com'dan alındıtıdır.








Geçtiğimiz pazar Kazakistan’dan fırlatılan Soyuz TMA-13, uluslararası uzay istasyonuna dün bağlanırken, astronotlara ve uzay turisti Richard Garriott’a kötü haber geldi. NASA ile Rus Uzay Merkezi tarafından açıklanan habere göre uzay turistinin 10 gün kalacağı istasyonun ana tuvaleti sorun çıkarmaya başladı. Su kullanılmadan çalışan uzay tuvaletinin atık maddeleri parçalayan ve ardından vakum ile bir hazneye gönderen pompalarının tekrar devre dışı kaldığı belirtildi.


Yedek tuvalet var ama


Soyuz aracında sınırlı hacimde yedek tuvalet bulunduğu ancak aracın artan personelin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamayacağı düşünülüyor. Garriott ile birlikte UUİ’ye Amerikalı astronot Michael Fincke ile Rus kozmonotu Yuri Lonçkov gitti. Geçtiğimiz yıl benzer şekilde arıza yapan UUİ tuvaleti, NASA tarafından 19 milyon dolar harcamayla değiştirilmişti.


Bir zamanlar "Goal" dergisinin arkasında bir eğlence köşesi vardı. Onda böyle eğlendirmek için saçma sapan haberler veriyorlardı. Okuyunca hatırladım bir an 3-4 yıl öncesini. Tıpkı o haberlere benzettim.

Hiç yorum yok: